Hoe jonger het gebouw is hoe beter het EPC

Sedert de nieuwe wetgeving omtrent de verplichte EPC voorschriften zijn er tot eind mei 2011 al 427.588 geldige energieprestatiecertificaten uitgeschreven voor reeds bestaande woongebouwen.

Merendeel van deze energieprestatiecertificaten zijn opgemaakt in de provincie Antwerpen, en op de tweede plaats gevolgd door Oost-Vlaanderen daar in tegen  Limburg tot op heden de minste certificaten zijn opgemaakt.

Tegen eind mei waren er al zo-een 4915 energiedeskundigen type A erkend voor het aanmaken van  een energieprestatiecertificaat, van deze heeft ongeveer 80% minimum 1 energieprestatiecertificaat ingediend.

Het gemiddelde van de kerngetallen tot nu toe ingediend voor de EPC’s  varieert tussen een 295 voor appartementen en 501 voor een eengezinswoning. Daar een collectief gebouw met een gemiddelde ECP kerngetal van 159 zit.

Uit een onderzoek van de kerngetallen versus het bouwjaar is gebleken dat hoe jonger het gebouw is hoe beter de EPC is. Deze goed geïsoleerde woningen en huizen met een zeer lage EPC-score worden vlot verkocht.

Appartementen hebben doorgaans een betere score op de EPC  schaal daar er minder warmte- en energieverlies is langs muren daken en vloeren. Mede daardoor doen rijhuizen het doorgaand beter dan half open of open bebouwingen. Open bebouwingen doen het gemiddeld 20% slechter per vierkante meter op de energieprestatiecertificaten dan rijwoningen.

Grafiek : Gemiddelde energiescore in functie van bouwjaar en type eengezinswoning

Grafiek : Gemiddelde energiescore in functie van bouwjaar en type eengezinswoning.Woningen gebouwd voor 1970 doen het gemiddeld bijna drie keer zo slecht op de EPC schaal dan recente woningen. Ook woningen gebouwd tussen 1971 en 1985 doen het maar de helft zo goed dan nieuwbouw woningen bij het berekenen van de energieprestatiecertificaten. Woningen gebouwd na 1996 hebben al een beduidend lager cijfer op hun EPC   (bijna de helft) dan woningen van voor 1970 maar hebben toch nog een gemiddeld verschil van 18% met de woningen gebouwd na 2005.

Bron: Vlaams energieagentschap

Plaats een reactie